Vakantie!

Marijke en ik gaan op vakantie naar de Verenigde Staten van 11 september tot en met 5 oktober. Op deze plek zullen we proberen af en toe wat van onze ervaringen op te schrijven.

Dag 16, zondag (New York)

Vandaag slapen we lekker uit, zonder wekker. Als ontbijt een broodje zalm en dan de stad in voor een zondagse wandeling. Langs Stuyvesant Town, een openlucht antiekmarkt en het Empire State Building omhoog, zonder in de rij te staan omdat we het ticket al op interet hadden gekocht.
I can see my house from here!Het uitzicht op de 86e verdieping is weer indrukwekkend, vooral als je recht een weg in kunt kijken. Dan via de bibliotheek (die Peter herkent uit de vliegtuig film The Day After Tomorrow) die helaas dicht is, naar het Bryant Park, waar we op het terras een drankje en hapje doen. De stad is druk, de winkels zijn open, je merkt nauwelijks dat het zondag is, alleen aan de kantoren die dicht zijn.

Dan gaan we kijken naar een hostel/apartment dat op internet slaapplaatsen biedt voor $40 pppn, want we hebben namelijk nog steeds geen slaapplaats voor de laatste 4 nachten. We hebben wel de YMCA gereserveerd, maar we hebben liever een heel apartment natuurlijk. Dit is een appartement dat in het weekend ’s avonds als theatertje gebruikt wordt en om 23.00 uur weer wordt omgebouwd tot kamertjes, met dik theater-gordijn. Aardig bedacht, maar wij vinden het niets; we zoeken verder (op internet hebben we nog 2 dingen uitstaan). Dan het hele eind terug naar huis lopen (40th --> 15th), waar we van het happy hour in de buurtkroeg genieten (dagelijks van 4-8 pm).
New York kan heel duur zijn, $7 voor een glas wijn, maar tijdens happy hour bijvoorbeeld maar $3. Koffie kan $3,50 kosten bij Starbucks, maar ook $0,75 of $1 op straat of bij een deli. Een bagel kan $3 kosten, maar ook $1, het is maar waar je het haalt.
Een deli, supermarkt met ook kant en klaar eten en vaak 24 uur open, heeft vaak alleen gewone koffie, maar dan wel in 7 smaken (vanilla, cinnamon, almond etc). Starbucks die je echt overal tegenkomt, is begonnen met espresso, lattes, en frappuccino’s (met ijs).

Na de borrel terug naar ons kleine appartementje, waar we wat uitrusten. Marijke kan minuten lang naar haar vers gelakte nageltjes kijken: mooi rood is niet lelijk

We gaan dichtbij eten, thais deze keer. We zijn relatief laat en het is erg rustig in het tentje. Het eten valt een beetje tegen. Het toetje kopen we in de grote 24-uurs supermarkt, Ben&Jerry’s ijs, yummy! Aangezien we een goede toaster hebben, kopen we alvast 2 bagels en cream cheese voor het ontbijt. Peter gaat op bed liggen en Marijke gaat nog even lekker lezen in “City of Dreams” en dan naar bed. Het verhaal gaat over New York: De Engelsen hebben net in 1664 Nieuw Amsterdam opgeeist. Gouverneur Stuyvesant wilde zich niet overgeven, maar de 2.000 kolonisten kon het niet zo veel schelen wie de boel regeerde, als ze maar met rust gelaten werden en verder konden gaan met waar ze voor gekomen waren, geld verdienen. Die cultuur zorgde er ook voor dat er als snel heel veel verschillende geloven aangehangen werden, als je het maar in stilte doet en er verder niemand lastig mee valt, vond men dat geen probleem. In Boston en Providence, twee andere steden uit die tijd, was het Engelse geloof dominant en de bevolking veel homogener.
Tot zover, de Amerikaanse geschiedenis-les. Wellicht later meer ;-)