Vakantie!

Marijke en ik gaan op vakantie naar de Verenigde Staten van 11 september tot en met 5 oktober. Op deze plek zullen we proberen af en toe wat van onze ervaringen op te schrijven.

Dag 10 (San Francisco)

Vandaag dag 2 van de auto-tour, nu naar het zuiden. We hebben geen kaart en alleen wat suggesties, dus we hebben eerst even op internet gezocht wat mooi is: Highway 1, die helemaal van Canada naar Mexico loopt is mooi op sommige stukken, Monterey is een leuk toeristisch vissersplaatsje en Carmel een leuke kunstenaarsdorp. Peter is al in Monterey geweest en was toen zeer onder de indruk van het Aquarium aldaar. Big Sur is iets moois qua natuur, wat precies weten we niet. We gaan maar gewoon rijden en zien wel hoe het gaat.

Eerst een ontbijtje bij Holey Bagel op 24th street, dat we buiten op een bankje bij de winkel opeten, tussen de locals. Dat voelt goed! Dan de auto in, Peter leidt ons de stad uit, de highway 1 naar het zuiden is snel gevonden. Het weer is weer heerlijk, de radio speelt leuke softrock en de cruisecontrol staat op 65 mile per hour. We rijden lekker door en langzamerhand gaat ook de tank leeg; we moeten stoppen om te tanken. We zijn in Santa Cruz, het stadje met een grote invloed op de surfsport en -industrie, en vinden een tankstation. Maar dan moeten we op zoek naar de juiste manier van betalen-aan-de-pomp en als we die hebben blijkt de slang te kort om bij de tankdop te kunnen, dus moeten we even omkeren. Marijke vraagt aan een mede-tanker hoeveel er normaal gesproken in een tank gaat, want alles gaat in gallons. Het afrekenen gaat met Peter’s credit card en binnen worden nog een powerbar, een jerky-stick en wat drankjes gekocht en we kunnen weer verder.

Om 12 uur komen we aan in Monterey. Buiten de parkeergarage pikt Marijke een foldertje op om snel te kunnen lezen wat er allemaal te doen is en waar we de meeste korting kunnen krijgen op de lunch (we hebben in SF ook al diverse folders met zinvolle kortingsbonnen). We nemen vis (clam chowder, calamari, gestoomd en in de pasta) met een droog wit wijntje en een tafeltje met uitzicht op zee, waar we de eerste zee-otter al zien.
mooi uitgelichte kwallenPeter wil graag naar het Aquarium (om gevangen zee-otters te zien, maar vooral de kwallen en het mega aquarium, de zogenaamde Outer Bay met maanvissen, schildpadden, een mensenhaai en vele andere, grote vissen) terwijl Marijke liever door het dorpje loopt, winkeltjes kijkt en wat meer over de geschiedenis leest. Beide vermaken zich prima!

Om half vier zijn we klaar om weer verder te rijden, maar beseffen we ons ook dat we niet heel veel verder kunnen rijden omdat we nu 6 uur op weg zijn en over 6 en een half uur uiterlijk de auto weer moeten inleveren. We besluiten nog een klein stukje verder te rijden, naar Carmel, om daarna de minder mooie, maar snellere Highway 101 (binnenland) terug te nemen.schoonheid met tegenlicht
Voor Carmel is er nog een mooi stukje rotskust waar we even stoppen om wat foto’s te nemen en even later bij Carmel (een dorpje waar iedere inwoner een boutique lijkt te hebben) lopen we ook even naar het strand. Voor het eerst zien we mooie zand en lekker ruige branding. Het water is weer steenkoud, gezwommen wordt er dus niet. Na een halfuurtje knus samen naar de zee te hebben gekeken, cruisen we huiswaarts. Dit gaat zeer voorspoedig, Peter navigeert en Marijke rijdt. Af en toe een druk stukje, rond de steden, verder een prima rit.

We leveren de auto na 18.00 uur in en dat kon wel, maar niet bij de verhuur. We moeten parkeren in de parkeergarage van het nabijgelegen Holiday Inn en de sleutel inleveren bij de lobby. Zo gezegd, zo gedaan. Dag auto, dag cruisecontrol, dag automaat!