Vakantie!

Marijke en ik gaan op vakantie naar de Verenigde Staten van 11 september tot en met 5 oktober. Op deze plek zullen we proberen af en toe wat van onze ervaringen op te schrijven.

Dag 6 (San Francisco)

We hebben ’s avonds laat pas een afspraak en willen daarvoor een paar dingen combineren:

  1. “Haight/Ashbury” het kruispunt van twee wegen in de wijk waar in de jaren 60 de hippies hun ding deden (o.a. Janis Joplin en The Grateful Dead)

  2. het Golden Gate Park, dat niet bij de Golden Gate brug ligt maar ongeveer halverwege de stad (noord-zuid gezien) en van het centrum tot aan de kust loopt (oost-west gezien) en het grootste stadspark in de VS is

  3. de Pacific Coast en het strand
Na het bestuderen van de kaart en een ontbijtje in huis gaan we op pad. Inmiddels zijn we redelijk vertrouwd met de sneltram die een paar straten verderop langskomt en we weten waar we moeten uitstappen om dicht bij de Haight street te komen. Die straat lopen we helemaal af tot aan het park met tussenstopjes in wat winkeltjes en bij een cafe voor een pul koffie. Het beroemde kruispunt met de Ashbury street valt een beetje tegen. We zien welgeteld één hippie die zich, duidelijke vercommercialiseerd en dus met stropdas en al, voor een dollar laat fotograferen met toeristen.

Aan het eind van de straat en het begin van het Golden Gate Park staat een supermarkt van hetzelfde moederbedrijf als de buurtsuper, dus kunnen we onze vaste klantenkaart gebruiken om de picknickspullen met korting te kopen. We voelen ons echte inwoners!
We stappen het park in en lopen eerst langs een heleboel “niet zo mooie mensen”. Vage types met honden, zwervers, semi-punks, alcoholisten, etc. Iemand vraagt ons in het voorbijgaan of we interesse hebben in marihuana.
Na een stuk door het zeer groene park te hebben gelopen, vinden we een zon-overgoten veld voor ons zelf, waar we onze picknick houden. Het hele park is rustig, goed teken, economie trekt weer aan?

Aan het eind van het park staat een dutch windmill, in het Queen Wilhelmina bloemenpark. Zeer kleurrijk parkje vol bloemen, maar wat nu de relatie Wilhelmina is, wordt ons niet duidelijk... maar we zijn er, we zien zee en strand en hebben nu bij elkaar bijna de hele stad doorlopen van oost naar west.

Peter proeft een van de Beach Chalet biertjes
Als beloning een biertje! Er staat aan het strand een micro-brewery die sampler racks heeft, een leuk rekje met 6 kleine pulletjes met bier, zodat je ze allemaal kunt proeven. Met gratis magnifiek uitzicht op de pacific ocean, al is het strand minder mooi. Het water was in elk geval ‘freezing cold’.

Vervolgens met de bus terug naar de stad, via de wijk Richmond (new chinatown), wat winkelen en met de tram weer naar huis. ’s Avonds gaan we naar Joost & Britta, die een straat verderop wonen. Marijke kent Joost van haar studie, hij is getrouwd met de Amerikaanse Britta en ze wonen nu 3 jaar hier in Amerika. We hebben een hele gezellige avond, gaan eten bij een echte Mexicaan in onze gezamenlijke winkelstraat en sluiten af met een drankje in de buurtbar Bliss (een caipirinha en een 24th street Cosmo). Met een servetje vol met tips van locals, klimmen we weer naar huis na een heerlijke dag.